2014. nov 24.

Példa-Érték

írta: Vida Melinda
Példa-Érték

A fogyatékossággal élők foglalkoztatása Magyarországon nagy probléma, hiszen a munkanélküliség magas, a munkahelyek iparáganként kisebb-nagyobb mértékben csökkenek. Hiába a rehabilitációs kedvezmény, még a nagyvállalatok is apró lépésekkel bővítik csapatukat megváltozott munkaképességű munkavállalókkal. Ezt a problémát igyekeznek olyan - kimondottan fogyatékossággal élőket foglalkoztató - szervezetek áthidalni, mint például a Kockacsoki Manufaktúra, ahol autista fiatalokat foglalkoztatnak.

2348__x_kockacsoki.jpgA kézműves csokoládé manufaktúra számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, így nem volt kérdés számukra, hogy egy kiemelten hátrányos helyzetben lévő csoportot, az autistákat karolják fel, lehetőséget teremtve számukra a munka világában.

 

Miért pont nekik segítenek?

A fogyatékossággal élők között az értelmi fogyatékosok vannak a legrosszabb helyzetben a munkaerőpiacon, mivel fogyatékosságuk miatt a piaci szegmens és a versenyszféra elzárkózik. Fontos tudni, az autizmus széles spektrumot ölel fel. Az autisták egy része állandó felügyeletre szorulók, akik súlyosan érintettek a betegségben, viszont másik részük több-kevesebb támogatás mellett önálló életvitelre képesek. Lehetőség biztosításával ezeket a fiatalokat be lehet vezetni az életbe, felkarolva őket teljes életet lehet biztosítani számukra. . 

Hogyan segítenek?

 

 

A Kockacsokinál hiszik azt, hogy a fogyatékossággal élők, így az autista munkavállalók is értékes tagjai társadalmunknak, látva a hazai zárkózottságot, nyitottak egy kaput azok számára, akik a legtöbb zárt ajtóba ütköznek. Manufaktúrában komplex foglalkoztatási programot működtetnek, ahol a fiatalok biztonságos, értő, "autizmusbarát" környezetben szerezhetnek munkatapasztalatot. Mindemellett társadalmi szemléletformáló programokon mutatják be az érdeklődőknek az autista emberek varázslatos világát.

 

Szólj hozzá